Szaloncukor cukormentesen és keksz alapreceptek

Mára három +1 házi receptet hoztam nektek. Egészséges, diabetikus szaloncukor házilag, cukor nélkül és két keksz recept.

Cukormentes szaloncukor (rumos-diós)

Hozzávalók:

50 dkg dió megpirítva és finomra őrölve

2 citrom reszelt héja vagy citromolaj

4 evőkanál rum

1 bio narancs reszelt héja vagy narancsolaj

1 narancs leve

1 citrom leve

5 evőkanál házi baracklekvár (cukor- és tartósítószer mentes)

Bevonáshoz 15 dkg min. 70%os kakaó tartalmú csokoládé

 

Elkészítése:

A  diót megpirítom, finomra őrlöm. Összegyúrom a  hozzávalókat.

Kis golyókat formázok, kicsit meglapítom őket, hogy legyen talpuk, és papírral bélelt nagy tepsibe teszem, megközelítőleg 5 mm távolságra egymástól.

15 dkg csokit összetörök, és összekeverek 5 evőkanál olajjal és 1 kiskanál vajjal, majd felolvasztom. Amikor kész, akkor jól megkeverem és ellenőrzöm, hogy annyira sűrű-e, amennyire akarom (minél sűrűbb annál vastagabb a csokibevonat).

A csokit teáskanállal a diógolyókra öntöm, és hidegre teszem. Ha megkötött a csoki rajtuk, akkor a talpukat egyenként csokiba mártom. 

Megvárom, amíg megköt. Ha van hibás, akkor meleg késsel javítok a csokibevonaton. 

A talpának nem kell feltétlenül csokisnak lennie és tökéletesnek, mert a gömbölyű fele az úgyis szép.

http://www.macosz.hu/-diabetikus-szaloncukor_img-1.html

Forrás: macosz.hu

Reform cukormentes szaloncukor (kókuszos-mandulás)

Hozzávalók:

50 dkg mazsola

20 dkg őrölt mandula (eredetileg mogyoró, de arra nekem allergiám van)

10 dkg kókuszreszelék

2 bio citrom reszelt héja vagy citromolaj

csipet őrölt fahéj

5 dkg méz (háát, én ezt teljesen kihagytam, szerintem így is összeállt és elég édes is volt)

A mazsolát forró vízzel leöntöttem, és kb. 5 percig állni hagytam. Közben kimértem a mandulát, a kókuszreszeléket, lereszeltem a citrom héját, fűszereztem a fahéjjal, majd leöntöttem a mazsoláról a vizet, és mindent a fémkéses robotgépbe dobtam és összedolgoztam.

Szerintem így is összeáll a massza, de segíthetsz rajta pici vízzel vagy akár mézzel is. Evőkanállal adagoltam a vizes tenyerembe a darálékot, és szaloncukor szerűre formáztam. Kész, mehet a szép, színes papírba, de ha szeretnél rá bevonatot, az is megoldható.

15 dkg pálmazsírt/kakaóvajat felolvasztottam és összekevertem 5 dkg karobporral és néhány csepp steviával. Kicsit vártam, hogy ne legyen se túl forró, se túl híg a máz, és ebbe mártogattam a szaloncukrokat. Hűtőben hagytam megdermedni és egyesével becsomagoltam őket (ld: legelső fotó).

Nekem is, a gyerekeknek is nagyon ízlett, tökéletesen megállja a helyét az igazi szaloncukor helyett/mellett.

Lehet, hogy a fele adag is elég lesz elsőre, én is csak annyit mertem bevállalni, és így is lett vagy 30 szaloncukrunk!

És természetesen működik a recept "rendes" olvasztott csokival is, ha valaki abba kívánja mártogatni a "cukorkákat".

http://www.macosz.hu/-diabetikus-szaloncukor.html

Forrás: macosz.hu

Alap keksz recept

Hozzávalók:
3 egység liszt, 2 egység vaj, 1 egység cukor, csipetnyi só

Ízesíthető:
kókusszal, olajos magvakkal, csokival, gyümöccsel, lekvárral, kakaóval, vaníliával, citrom- vagy narancshéjjal, fűszerekkel (gyömbérrel, fahéjjal, szegfűszeggel, ánizzsal, fehér borssal)

Elkészítése:
1. Az alapanyagokból tésztát gyúrunk.
2. Hideg helyen pihentetjük, kinyújtjuk, majd tetszés szerinti darabokra vágjuk, vagy kiszaggatjuk.
3. Közepes lángon aranybarnára sütjük.

http://www.mindmegette.hu

Forrás: mindmegette.hu

 

+1: Házi keksz recept

Hozzávalók:

  • 0,5 kg teljeskiőrlésű tönkölybúzaliszt
  • 2 bio vagy házi tojás
  • 20 dkg bio vagy házi vaj
  • 3 evőkanál méz (ízlés szerint lehet több is)
  • 1/2 foszfátmentes sütőpor
  • késhegynyi vanília (elhagyható)

Elkészítés:

  1. Az alapanyagokat összegyúrjuk, majd 1 órát pihentetjük.
  2. Ezután kb. 4-5 mm vastagságúra kinyújtjuk, kiszúrjuk, és előmelegített sütőben 15-20 percig sütjük (a színét figyelni kell, amíg egy kicsit sárgás barnás nem lesz). A sütőtepsit ki kell vajazni sütés előtt, vagy sütőpapírt is használhatunk.

http://eletmodszer.com/boszorkanykonyha/hazi-keksz-alaprecept.html

Forrás: eletmodszer.com

Ugye meg vannak már a keksztároló dobozkák. Az első lépés az legyen hogy abból veszetek párat és kezdődhet a keksz sütés.

2017.11.07.

Szaloncukor cukormentesen és keksz alapreceptek hozzászólásai

Szólj hozzá

0.019 mp