Receptek-amiket kipróbáltam

Csak olyan receptet teszek közzé amik már beváltak. Mindig feltüntetem majd, hogy honnan szereztem a receptet. Próbálom majd külön szedni őket a könnyebb keresés érdekében. Jó sütés-főzést kívánok :)

A karácsony és szilveszteri időszak után, a sok és nehéz no és persze finom étkek után jól esne valami különleges mégis egyszerű valami? Én megtaláltam: Diós kenyér. Ha most még nem tudod mikorra készítsd el, az első sütés után rá fogsz jönni, hogy ez az a kenyér amit fogyaszthatsz reggelire-vacsorára felvágottal,lekvárral, vagy csak magában tízóraira vagy uzsonnára.

Diós kenyér jénaiban sütve

Hozzávalók:

50 dkg liszt (BL55 vagy bármilyen kenyér liszt)

10 g szárított  élesztő

3,5 dl víz

1 csapott evőkanál só

1 mokkáskanál cukor

10 dkg dió

1 evőkanál zsír a tál kikenéséhez

Elkészítés: A tésztát előző nap elkészítjük. Összekeverjük a lisztet a sóval, cukorral, az élesztővel és az apróra vágott dióval. Hozzáadjuk a kézmeleg vizet, összekeverjük, és egy éjszakán át konyharuhával letakarva, meleg helyen állni hagyjuk. Másnap előmelegítjük a sütőt 220 oC-ra. Egy jénai tálat kizsírozunk-kilisztezünk, majd beleöntjük a nyúlós kissé még ragadós masszát. Liszttel megszórjuk a tészta tetejét, majd lezárjuk az edényt, és az előmelegített sütőbe tesszük. 35 perc után a sütő hőmérsékletét 180 oC-ra mérsékeljük, levesszük az edény tetejét, és kb. 10 perc alatt készre sütjük a kenyeret. Kivesszük a sütőből, kifordítjuk az edényből, majd rácsra tesszük hűlni.

Forrás: Nők lapja-Adventi különszám 2013.november

- - - - - - - - -- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Mivel nálunk nem nagyon telhet el úgy hétvége, hogy nem sütök valamit, ezért itt egy újabb recept amit tegnap találtam. A spájzban volt némi kókusz reszelék és olyan receptet kerestem amibe kókuszt is kell tenni. Elsőre furcsáltam, de a végeredmény magáért beszél. A recept 6 adagra szól (én egyből dupláztam). Bátran ajánlom mindenkinek :)

Gyors kókuszos

Hozzávalók 6 adaghoz:

egy csésze ami 2 dl-es

2 tojás

1 csésze cukor

1,5 csésze rétes liszt

1 csésze langyos tej

1/2 csésze olaj

1 csésze kókusz reszelék

1 sütőpor

150 gramm csokoládé

Szóráshoz:

1 csésze kókusz reszelék

1/2 csésze cukor

Leöntéshez:

180 ml tejszín

Elkészítés: A tojást a cukorral fehéredésig keverni;aztán az összes hozzávalót belekeverni. Kivajazott, lisztezett tepsibe ölteni és a csokoládét a tetejére reszelni. A szóráshoz írt hozzávalókat egy tálban kanállal keverjük össze és szórjuk a tészta tetejére. Előmelegített sütőben (160 oC) tűpróbáig sütni. (-egy kis megjegyzés: a tűpróbát a tészta közepén és a szélénél is végezzétek el, mert a közepén a megolvadt csoki miatt még folyósnak tűnhet-) Ha úgy döntöttél kész, vedd ki a sütőből és a tejszínt locsold rá a tetejére egyenletesen. Ha kihűlt, szeletelheted és jó étvágyat :)

Forrás: Nosalty oldala

2014-01-19


Ha éppen étkezési reformot hajtasz végre a családon (mint éppen mi), de a család hozzászokott a hétvégi süti illatához, nos itt a megoldás: Répatorta. Egészséges, csak olyan van benne amit fogyaszthatsz a diéta, vagy fogyókúra mellett is, így hát rajta bátran essetek neki.

Répatorta

Hozzávalók:

22,5 dkg barnacukor

22,5 dkg puha vaj

4 közepes méretű tojás, különválasztva a sárgája a fehérjétől

egy narancs reszelt héja és kifacsart leve

17,5 dkg teljes kiőrlésű liszt

1 csomag (7 g) sütőpor

csipet só

2 teáskanál fahéj

1 teáskanál mézeskalácsfűszer

5 dkg darált mandula

11 dkg apróra vágott dióbél

35 dkg lereszelt répa

Elkészítés: A sütőt 180 oC-ra előmelegítjük. Egy 20 cm átmérőjű, kerek tortaformát kevés vajjal kikenünk, és sütőpapírral kibélelünk. A vajat és a cukrot egy tálban addig keverjük, amíg sima, krémes masszát nem kapunk. Hozzáadjuk a tojássárgákat, majd a narancs héját és levét. A lisztet, a sütőport, a sót a masszába szitáljuk, hozzáadjuk a fűszereket, végül beleszórjuk a darált mandulát, valamint az apróra vágott diót. A masszát óvatosan összekeverjük.

A másik tálban kemény habbá verjük a tojásfehérjéket, majd beleforgatjuk a masszába. Mos következik a reszelt répa, amelyet a többi hozzávalóhoz keverünk. Végül a masszát a tortaformába öntjük.

Kis mélyedést készítünk a tészta közepén. A sütési idő 75-95 perc. Akkor jó a torta, ha aranyszínű, és érintésre rugalmasnak tűnik. Néhány percig a formában hagyjuk hűlni, majd a sütőrácsra tesszük, amíg teljesen ki nem hűl.

Krémsajt topping a torta tetejére:

 12,5 dkg puha vajat, 5 dkg porcukrot és 25 dkg krémsajtot puha masszává keverünk 20 percre a hűtőbe tesszük, majd vastag rétegben felvisszük a torta tetejére. (Én a fele mennyiségből készítettem, az is elegendő volt)

Forrás: Süteménydíszítés 2.szám

2014-01-25

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

A diétás étrend eléggé megnehezíti a főzési tudományomat. Nem igazán tudom már mit főzzek amit szabad enni. Így a hétvégi túrós-meggyes rétes megsütésekor eltettem 4 lapot, hogy ma megfőzhessem ezt a kis batyut. :)

Húsos rétes batyu

Hozzávalók:

4 réteslap

25 dkg darált hús

1 közepes fej vöröshagyma

1 kis rózsa brokkoli

2 evőkanál tejföl

fűszerek, olaj

Elkészítés: a sütőt előmelegítem 180 oC-ra. A vöröshagymát kevés olajon a darált hússal dinsztelem, közeben a brokkolit rózsáira szedve sós vízben puhára főzöm. Amikor a hús megpirult, fűszerezem ízlés szerint és fokhagymán vágok bele. Szűrő kanállal a brokkolit a darált húsra szedem és az első forrásig főzöm. A lángot elzárva két kanál tejfölt keverek bele. A réteslapból két lapot egymásra fektetve kiterítek és először félbe majd 3 részre vágom (Így 6 négyzetet kapok) a kis tészta lapokat kiolajozott muffin formába helyezem és ezekbe  a kis batyukba halmozom a darált húsos keveréket. a tészta lapok tetejét behajtogatom és egy kicsit megkenem olajjal őket.

Mehet a sütőbe 15-20 perc alatt -színig- készre sütöm. Tálaláskor friss salátával és egy kanál tejföllel, vagy joghurttal nyakon öntve tálalom.

Jó étvágyat!

Forrás: Andy :) 2014-02-11


10 perces fánk

Hozzávalók:

1 tojás

1 kis pohár tejföl

3 evőkanál porcukor(Xilit)

kb.20 dkg lizt (Graham)

fél sütőpor

1 teáskanál rumaroma

fél citrom reszelt héja

olaj a sütéshez

Elkészítés: A tojást a cukorral és a tejföllel elkeverjük, majd annyi lisztet keverünk bele, hogy könnyen nyújtható tésztát kapjunk. Belekeverjük a sütőport a citrom reszelt héját és a rumaromát. Félcenti vastagra nyújtjuk és linzer kiszúróval szaggatjuk.

  Annyi olajban hogy "úszkálhassanak benne", kisütjük, kiszedéskor leitatjuk a felesleges olajat. A kész fánkokat megforgathatjuk porcukorban (xilitben), de önmagában, vagy lekvárral mártogatva is nagyon finom :)

2014-03-16


Madártej egyszerűen

Ezt ki kell próbálni :)

Mi imádjuk a madártejet. De bevallom, azt a részét a főzésnek nem szerettem, amikor a habot kell készíteni. Sok időt elvesz, és elég pepecselős munka. Mióta megtaláltam ezt az új megoldást, azóta havonta készül, mert a párom egyik nagy kedvence.

Hozzávalók:

  • 1 liter tej
  • 3 tojás
  • 3 teáskanál vaníliás cukor
  • 1 evőkanál liszt
  • 3 evőkanál cukor

Elkészítés:

A 3 tojás sárgáját, 2 teáskanál vaníliás cukrot, 3 evőkanál cukrot, a csapott evőkanál lisztet simára keverjük, 1-2 kanál tejet merünk hozzá. A langyos tejbe beleöntjük, és kis lángon sűrűre főzzük. A tojásfehérjét egy mikrózható tálban felverjük, a végén 1 teáskanál vaníliás cukrot és egy kevés cukrot teszünk bele. Betesszük a mikróba, teljes teljesítményen 1 percre. Saját gőzében szépen megfő. Kanállal beleszaggatjuk a sodóba.

 

 receptet itt találod: http://joportal.hu/madartej-gyorsan-egyszeruen/

2014-09-06

0.023 mp